11 саудитски принца са арестувани след протест заради високи сметки

Рияд реши да спре да им плаща сметките

11 саудитски принца са арестувани след протест заради високи сметки

Властите в Саудитска Арабия са задържали 11 принца, които протестирали пред кралския дворец в столицата Рияд срещу заради по-високи битови сметки.

Саудитските власти наскоро приеха реформи, включващи намаляване на облекченията, въвеждане на ДДС и намаляване на привилегиите на аристокрацията. Целта на реформите е страната да се справи с последствията от падането на цените на петрола на световните пазари, довели до бюджетен дефицит в размер на 195 млн. долара.

Според местните медии принцовете са се събрали пред кралския дворец, настоявайки за отмяна на кралския декрет, спиращ изплащането на сметките за водата и тока на членовете на кралското семейство.

„Те бяха известени, че грешат с исканията си, но отказаха да си тръгват. След това кралските стражи се намесиха и ги задържаха в затвора „Ал Хайер“. Очаква ги процес“, пише местна медия, цитирана от агенция „Фокус“. „Всички са равни пред закона и който не прилага регулациите и инструкциите ще бъде държан отговорен, независимо кой е“, комнетира медията.

Коментари: 0