Съветът за развитие захваща управленската програма

В Министерси Съвет ще обсъждат спорните точки на парламентарната стратегия

Съветът за развитие захваща управленската програма

Съветът за развитие към Министерски съвет се събира днес на първото си заседание, за да обсъди управленската програма на кабинета, която беше приета на 21 януари.

В над 160 страници са описани приоритетите и действията в 21 области, по които ще работи кабинетът Борисов до 2018 година, когато е края на мандата. Управленската програма ще носи в себе си 423 конкретни цели и 1155 мерки, които трябва да обезпечат дейностите в конкретните области. С приемането на документа кабинетът застава зад своите ангажименти за насърчаване на прозрачността, борбата с битовата престъпност и корупцията и използване на новите технологии за укрепване на управлението.

След като беше приета на правителственото заседание в сряда, сега програмата трябва да получи одобрението и на Съвета за развитие.

Документът е разработен в изпълнение на Коалиционното споразумение за съставяне на проевропейско реформаторско правителство за устойчиво развитие на България. Той се базира на Програмната декларация, съдържаща приоритети, които ще допринесат за укрепване на държавността и ангажиране със състоятелни, ефективни и дългосрочни политики в области като съдебна реформа, здравеопазване, образование, пенсионна реформа, енергетика, изборно законодателство, демографска политика.

Преди дни пред БНР вицепремирът Румяна Бъчварова обясни, че това ще бъде орган към Министерския съвет, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси на управляващата коалиция. В работата му днес, освен  министри, ще участват депутати от коалицията и подкрепящите партии, както и представители на бизнеса. Те ще представят становища и ще направят предложения за допълване в подготвеният документ. След днешното обсъждане с партньорите, програмата ще бъде официално публикувана и представена пред Народното събрание.

Коментари: 0