Създават нетопящ се сладолед
Откритието ще се появи на пазара след няколко години

Дните на топящите се сладоледи и бели дрехи с шоколадови петна приключиха. Учени от Япония откриха начин да спрат топенето на сладоледа. Благодарение на протеин леденото лакомство остава стегнато по-дълго време. Протеинът държи заедно въздух, вода и мазнини и е част от традиционната японска кухня. Той се нарича „натто” и е приготвен от ферментирали сварени соеви зърна, предава БГНЕС.
Изследователи от университета на Единбург и университета в Дънди са открили, че чрез добавяне на протеина в сладоледа, той спира да се разтапя. Съставката може да предпази сладоледа от кристализиране, което се случва често при замразяването му. Усъвършенстването на откритието означава, че производителите ще могат да създават сладолед с по-малко мазнини и следователно по-малко калории.
Според учените, новият продукт може да се появи на пазара след три-пет години. В Япония „натто” най-често се консумира с ориз. Японското кулинарно съкровище има лепкава и жилава текстура с остър, подобен на сирене аромат.