Сенатът на САЩ започна делото за импийчмънта на Тръмп

На практика съдебният процес ще започне във вторник

Сенатът на САЩ започна делото за импийчмънта на Тръмп

Снимка: БТА

Сенатът на САЩ откри процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Двете основания за импийчмънта бяха прочетени от трибуната на горната камара на Конгреса, съобщиха световните медии.

Сенатор Чък Грасли, който председателстваше заседанието, покани седемте обвинители от Камарата на представителите, водени от конгресмен Адам Шиф, да влязат в залата. След това Шиф прочете от трибуната двете обвинения.

Впоследствие 100-те сенатори положиха клетва пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс. В делото по импийчмънта въпросните сенатори ще са в ролята на съдебни заседатели. Робъртс ще председателства процеса, който ще започне по същество във вторник.

Тръмп заяви, че процесът в Сената за свалянето му от власт ще приключи много бързо. Той за пореден път заяви, че е обект на лов на вещици. „Мога само да ви кажа, че това е една голяма измама. Това е пълна измама! Наричаме го така, тъй като преминахме и през руски лов на вещици, и през много други“, коментира американският държавен глава пред журналисти в Овалния кабинет.
Коментари: 0