Северна Корея е купила луксозни стоки за $640 млн., въпреки санкциите

Сред тях са телевизионни системи, автомобили, спиртни напитки, часовници

Северна Корея е купила луксозни стоки за $640 млн., въпреки санкциите

Снимка: БТА

Северна Корея е закупила редица луксозни предмети за 640 млн. долара през миналата година въпреки въведените международни санкции, предаде Ройтерс, позовавайки се на южнокорейския депутат Юн Сан-хен.

"Ким Чен-ун (лидерът на Северна Корея) е купил от Китай и други страни такива луксозни стоки като хидросамолет, скъпи музикални инструменти, телевизионни системи от най-новите, автомобили, спиртни напитки, часовници, кожени палта. Всичко това са били подаръци за представителите на севернокорейския елит", твърди южнокоренският депутат.

Той посочва, че през 2017 година луксозните стоки са били 17,8 на сто от общия внос на КНДР от Китай на обща стойност 3,7 милиарда долара. 

Доставките на луксозни стоки за Северна Корея, наред с други стоки, бяха забранени с резолюция 1718, приета през октомври 2006 година от ООН в отговор на ядрения опит, направен от Пхенян. По-късно списъкът със забранените стоки се е допълвал на няколко пъти и по-специално през март 2016 година, когато в него бяха включени скъпите часовници, изделия от кристал, снегоходи и яхти, припомня Ройтерс.

Властите на Китай засега не коментират изнесените данни от Юн Сан-хен. От януари до август т.г. обемът на търговията между Южна Корея и Северна Корея е бил 1,51 милиарда долара.
Коментари: 0