Институтът по метеорология ще напусне БАН с цялото имущество

Новата структура ще има бюджет в рамките на Министерството на образованието и науката

Институтът по метеорология ще напусне БАН с цялото имущество
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
От 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология към БАН ще се превърне в Национален институт по метеорология и хидрология под шапката на Министерството на образованието и науката. Това се разбира от преходните и заключителни разпоредби към Законопроекта за Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Там пише още, че при отделянето си от БАН новото звено ще придобие цялото имущество, всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми, на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Това на практика е победа за Националният институт по метеорология и хидрология неговото, които дълго време протестираше срещу ръководството на БАН заради непропорционално разпределение на средствата. В крайна сметка Управителния съвет на БАН каза, че е съгласно да се раздели с Института, но без да взимат имуществото.

След промяната бюджетът на новия институт ще се определя в отделно перо от държавния бюджет, в рамките на образователното министерство.
Коментари: 0