Над 70% от интернет трафика в България се филтрира срещу детска порнография

NET 1 се включи в инициативата „Спаси дете\"

Над 70% от интернет трафика в България се филтрира срещу детска порнография

Снимка: Pixabay

Над 70% от интернет трафика в България вече се филтрира с цел да се избегне разпространението на детска порнография. Увеличението се дължи на партньорството между МВР и българските телекоми, които подеха инициативата „Спаси дете",  разработена по идея и проект на oтдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП. 

Поредният доставчик на интернет услуги в България, който се включва в системата е „NET 1”. От компанията съобщиха, че днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов и управителят на „NET 1“  Петър Ризов са подписали официално споразумение за съвместна работа. Партньорството стартира в средата на  октомври, обявен от ЕС за месец, посветен на „кибер сигурността“.

В изпълнение на споразумението „NET 1“ вече използва системата  и изпълнена със съдействието на фирмата партньор „ПроХост“. 

„Спаси дете" е създадена по съвместен проект между правоохранителните власти на България (ГДБОП-МВР) и Норвегия през 2015 г. През изминалите 3 години системата показва изключително високи резултати:  филтрирани са над 3 000 000 заявки за посещения към повече от 30 000 интернет страници, обявени от списъка „Worst Of“ на Интерпол, за страници с налично противоправно съдържание – материали с детска сексуална експлоатация.

През месец април тази година, антимафиотите от отдел „Киберпрестъпност" към ГДБОП-МВР предоставиха безвъзмездно системата, на своите колеги в Латвия. Това стана с одобрението на Министъра на вътрешните работи, след отправено официално искане от Националната полиция на Република Латвия

По силата на споразумения, сключени с най-големите доставчици на интернет услуги в Република Латвия, към момента над 50% от интернет трафика се филтрира за материали, съдържащи онлайн детска сексуална експлоатация. 

Отдел „Киберпрестъпност" на ГДБОП води преговори за предоставяне на свързаната с базите данни на Интерпол система „Спаси дете" и на правоохранителните власти на Великобритания и Украйна.
Коментари: 0