Идея: Сгъваеми градини за износ

Градините ще донесат на бизнеса още печалба, а на гладуващите - храна

Идея: Сгъваеми градини за износ
Сгъваеми градини за износ и зеленчуци, които растат в корабни контейнери. Това е идеята на британския студент по дизайн Филип Хохфийлд. Той е убеден, че градините му ще донесат на бизнеса още печалба, а на гладуващите - храна. 

Формулата на успеха той открил, докато наблюдавал товарните кораби по пристанищата. Те пристигали пълни, но повече от половината поемали обратния път празни.

"Знаете ли, че половината от контейнерите, които пътуват за Китай са празни. А това означава, че всяка година около 13 милиона контейнера пътуват без стоки, само с въздух. Но когато го разбрах си казах, не това не е проблем, това е възможност", коментира Филип Хохфийлд, цитиран от БНТ.

Сгъваемите градини представляват пликове, пълни с вода и хранителни добавки, чрез които растенията се развиват по време на пътуването.

Мини фермите използват LED осветление, осигурено от батерии. Според британския студент те могат да захранят градините с енергия за 3-4 седмици. За да се запази климатът в контейнера благоприятен, Филип предлага освен растения в сгъваемите градини да се отглеждат и гъби.

Площта на всеки контейнер е 12 квадратни метра. Ако беше обработваема земя в някои страни в Азия, цената на това пространство наистина щеше да бъде много висока.

Мечтата на британския студент е един ден неговите сгъваеми градини да потеглят на път за страните, в които храната не достига.
Коментари: 0