Строим АЕЦ \"Белене\", ако се появи инвеститор

Държавата тепърва ще търси варианти какво да прави с оборудването

Строим АЕЦ \
Ако се появи инвеститор, проектът за АЕЦ "Белене" ще бъде реализиран. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред БНТ. Вече е лансирана и идея за евентуална приватизация. 

Днес парламентът на първо четене прие Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания” ЕАД, съобщи агенция „Фокус”. С приемането на законопроекта ще бъдат осигурени финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. На компанията ще бъдат предоставена възмездна помощ по Закона за публичните финанси чрез бюджета на Министерството на енергетиката.

Помощта ще се предостави въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК, одобрено от Министерския съвет, и само след положително решение от Европейската комисия.


"Оборудването можем да го обособим заедно с площадката, заедно с всички разрешителни, в една проектна компания и да бъде стартирана процедура по приватизация", обясни тя. 
Иначе държавата тепърва ще търси варианти какво да прави с поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". 

"Ще търсим възможност този проект да бъде реализиран, но само при наличието на икономическа обосновка", увери енергийният министър.
Тя обаче не пожела да отговори какво ще се прави с реакторите, ако такава обосновка липсва. "Ако проектът за изграждането на АЕЦ "Белене" не бе прекратен от първия кабинет "Борисов" през 2012 г., той щеше да генерира допълнителни разходи и към днешна дата сметката щеше да бъде много по-голяма", аргументира се Петкова. 
По думите й към момента не се обмисля вариант НЕК, която трябва да се разплати с руската "Атомстройекспорт" за оборудването, да бъде обявена във фалит. Сумата, която ще бъде отпусната на НЕК за разплащането, няма да доведе до нарушени социални и здравни плащания, тъй като е от бюджетния излишък, увери министърът. 
Коментари: 0