Шансовете за сделка по Brexit гаснат с всеки следващ ден

Това каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Шансовете за сделка по Brexit гаснат с всеки следващ ден

Снимка: БТА

Шансовете за постигане на търговско споразумение с Великобритания гаснат с всеки изминал ден, докато британското правителство продължава с опитите си да наруши "договора за развод". Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Reuters. Днес тя изнесе Годишната реч за състоянието на ЕС.

Думите на Фон дер Лайен идват, след като миналата седмица Обединеното кралство представи законопроект, нарушаващ международното право заради потъпкването на част от задълженията, поети от страната по договора за развод с ЕС.

Брюксел настоява британският премиер Борис Джонсън да се откаже от т.н. законопроект за вътрешния пазар, като настоява, че той може да попречи на преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС, които трябва да бъдат уредени до края на 2020 г.

Джонсън обаче отказва.

С всеки изминал ден шансовете за своевременно споразумение започват да избледняват“, заяви Урсула фон дер Лайен.

В реч пред Европейския парламент тя каза, че споразумението за развод „не може да бъде едностранно променено, пренебрегнато или неприложено“.

„Това е въпрос на закон, доверие и добросъвестност ... Доверието е основата на всяко силно партньорство“, каза още тя.

От Брюксел по-рано посочиха, че нарушаването на договорките подкопава имиджа на Великобритания пред света. Джонсън обаче е категоричен, че е по-важно да се противодейства на „абсурдните“ ултиматуми на ЕС.

Едно от тях според него е свързано със статута на Северна Ирландия. Целта е, след като бъде приет, законът на Джонсън да дaдe нa Лoндoн пpaвoмoщиeтo дa peшaвa ĸoи ĸaтeгopии cтoĸи, пpeвoзвaни oт Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo дo Ceвepнa Иpлaндия, щe бъдaт oбeĸт нa митa нa EC пopaди pиcĸa oт peeĸcпopт в cтpaнитe oт Блoĸa.

Коментари: 0