Неочакваният възход на търговията с гражданство

Днес повече от половината от 193-те държави в света търгуват гражданство или право на пребиваване за пари

Неочакваният възход на търговията с гражданство

Снимка: Unsplash

Преди Covid-19 връзките и парите можеха да купят на почти всеки правото да живее навсякъде, където поиска. Индустрията, известна като CRBI – занимаваща се с придобиване на гражданство или право за пребиваване чрез инвестиция – започва през 1984 г. на карибския остров Сейнт Китс и Невис, който предлага паспорт на чужденци, които „са инвестирали значително“ в икономиката.

Днес повече от половината от 193-те държави в света търгуват гражданство или право на пребиваване за пари, обяснява Quartz в свой анализ. Индустрията прави по 25 млрд. долара годишно, но привлича сериозни критики от онези, които казват, че покупката на паспорти превръща демокрациите в убежища на престъпниците и улеснява прането на пари и укриването на данъци.

Пандемията доведе до безпрецедентно затваряне на граници и ограничения за пътуване. Експертите казват, че това е помогнало на индустрията да се разрасне, но също така я променя сериозно, тъй като хората се отказват от традиционно ценените паспорти, като щатския, и се насочват към такива на страни с висококачествени здравни системи.

Базираната в Лондон CRBI консултантска фирма Henley & Partners отбеляза 49% увеличение на запитванията за закупуване на гражданство през първите две тримесечия на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година. Конкуриращата се консултантска фирма Arton Capital обаче отбелязва спад в интереса през първото тримесечие на годината, когато пандемията се разпространи в Азия. Все пак запитванията се възстановиха и се увеличиха с 25% от април до юни, според основателя Арманд Артън.

Индустрията се разрастваше и преди пандемията благодарение на търсенето от богати хора в развиващите се страни като Индия или Нигерия, чийто икономически растеж изпревари дипломатическото им влияние, „което да дава безвизови пътувания на гражданите“, обяснява Пади Блауър, публичен директор за връзки на Henley & Partners.

Поради Covid-19 Блауър и Артън смятат, че инвеститорите търсят държави, за които се смята, че са се справили с пандемията по-добре от други. Това се отнася за Германия, Португалия, Австралия и Нова Зеландия. По същество, ако хората могат да работят отдалечено от всяка точка на света, казва Блеуър, те си задават един въпрос: Ако се появи друга пандемия, „къде биха предпочели да бъдат“.

В крайна сметка все повече британци, канадци и американци, чиито паспорти са сред най-ценните в света, стават CRBI кандидати. Henley & Partners съобщават и за „драстично увеличение на запитванията от американски граждани през първите шест месеца на 2020 г.“, което Блауър обяснява с икономическата нестабилност и лошата коронавирусна политика.

Коментари: 0