ВТБ може да се оттегли от Лондонската фондова борса

Изказването на Андрей Костин за минути срина ръста на акциите на руската банка по световните пазари

ВТБ може да се оттегли от Лондонската фондова борса

Снимка: top.rbc.ru

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

„Внешторгбанк“ (ВТБ) допуска, че може да напусне Лондонската фондова борса. Това стана ясно от думите на президента на втората по големина руска банка Андрей Костин.

„Ние се надяваме, че преговорите с борсата ще поправят ситуацията. Ако не поправят, разглеждаме ситуацията с евентуално напускане“, заяви топмениджърът пред агенция ТАСС. От коментара му стана ясно, че ВТБ е недоволна от „изизкванията на тази борса, които са по-строги и от санкциите на САЩ“.

Понастоящем известната като „банка на КГБ“ финансова институция водела преговори за евентуално привличане на кредити от Японската, Шанхайската и др. международни азиатски борси.

Конкретни разбирателства в Азия обаче все още не са постигнати. „Макар че, в най-близко бъдеще ситуацията по някакъв начин трябва да се проясни и да се финализира“, коментира още шефът на ВТБ.

Думите на Костин за делистването от Лондон веднага доведоха до това, че акциите на КТБ забавиха своя ръст, информира пък РИА "Новости". До днешното му изказване пред медиите ръстът им е бил 2%, като днес след 12:23 московско време (11:23 софийско) той се е стопил до едва 0,7%, тоест с две трети. На борсата в Лондон ръстът на ценните книжа е достигал 3,3%, като след съобщението е започнал да се свива.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

 

Подкрепи Economic.bg