Shell с интерес за проучване на газ в Черно море

По-рано и Статойл заяви интереса си към блоковете Силистар и Терес

Shell с интерес за проучване на газ в Черно море
296 ~ 1 мин. четене

Shell ("Шел") е силно заинтересована от възможностите за участие в конкурсите за разрешение за търсене и проучване на газ и нефт в българските находища „Силистар" и „Терес" в Черно море. Това заявиха регионалният директор по проучванията на нови находища в „Шел" Ричард Найт и мениджъра „Нови проекти" в „Шел" Айлийн Уилкинсон по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев и заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков.

Добрев и Станков са в британската столица Лондон, за да представят възможностите за участие в конкурсите пред британски и световни компании, участващи в Международната петролна седмица.

По-рано интерес към блоковете Силистар и Терес бе проявен и от норвежкият дъжравен гигант Статойл

Делян Добрев благодари на представителите на „Шел" за проявения интерес към двете находища в Черно море и ги увери, че ще бъде проведен прозрачен конкурс. От „Шел" заявиха, че следят внимателно процедурата по обявяването на конкурсите и очакват стартирането й.

Подчертаха също, че те работят по проучването и преди броени дни са запознали първите сондажи в съседен на „Силистар" блок в турската част на Черно море и затова проявяват огромен интерес към възможностите да разширят позициите си и в българската част. Делян Добрев ги информира, че находището „Силистар" е с приблизителна големина 7 000 кв. км.

От „Шел" поставиха въпрос дали ще има минимални изисквания за сондажи. Заместник-министър Жечо Станков и Делян Добрев се ангажираха, че в конкурса за „Терес" ще отпадне изискването за минимум един дълбоководен сондаж, но за „Силистар" ще има подобно изискване.Подкрепи Economic.bg