Щатските пазари се възстановиха след най-лошия си ден

Търговското напрежение между САЩ и Китай продължи да оказва натиск върху цената на петрола

Щатските пазари се възстановиха след най-лошия си ден

Снимка: БТА

Щатските акции повишиха стойността си във вторник, като се възстановиха от най-лошия си ден в годината,  след като централната банка на Китай заяви, че иска нейната валута да се търгува на по-високо ниво от очакваното спрямо долара. Това показва, че Китай, ще започне да използва своята валута като оръжие в търговска война.

Индустриалният индекс Dow Jones възстанови 315 пункта от стойността си, като приключи деня на ниво от 26029.52. S&P 500 и Nasdaq Composite сложиха край на серията от 7 поредни дни на загуба, като се изкачиха с 1.3% и 1.5%. Някои от най-губещите акции в понеделник като Apple, Micron Technology и Nike  записаха най-големи печалби през изминалия ден. Акциите на Nike поскъпнаха с 3%, след като инвеститорите счетоха силното поевтиняване в понеделник за добра възможност за покупка.

Европейските борси се оцветиха в червено през изминалия ден, след като Централната банка на Китай обяви, че ще поддържа котировките на своята валута на по-високо от очакваното ниво спрямо щатския долар като ответна реакция на наложените мита  на стоки за 300 млрд. В Европа данните за индустриалното производство на Германия донесоха леко облекчение на пазарите, след като показаха ръст от 2.5% спрямо месец по-рано, но на годишна база показаха намаление с 3.6%. В края на деня индексът DAX изостана с 0.78% до 11567.96 пункта, докато лондонският индекс FTSE 100 се понижи до 7171.69 пункт, след като се раздели с 0.72% от стойността си.

Щатската валута остана стабилна през деня, но икономическото напрежение доведе до поскъпване на златото с 0.70 на сто до 1474.18 долара, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Търговското напрежение между САЩ и Китай продължи да оказва натиск върху цената на петрола. Сортът Брент се търгуваше до близо 7-месечен минимум след като поевтиня под 60 долара а барел.  Щатският лек суров петрол поевтиня с 2.90%  до цена от 53.43 долара за барел.

Акцентите днес

Данни за запаси от петрол

Основният икономически акцент през деня ще бъдат данните за запасите на петрол в САЩ, които са ключов индикатор за цената на суровината. Очакванията са запасите да се понижат с -1.5 млн., което е спад спрямо предходния период.

Инструменти на фокус

Baidu - Седмична

Компанията формира силен низходящ тренд, при което очертава движение в канал. Цената достигна до силна зона на подкрепа при психологическото ниво 100, където очакваме инвеститорите започнат да купуват. При възходящо пресичане на индикатора MACD ще имаме формирана дивергенция, която сигнализира за обръщане на тренда. Нужен е пробив над горната граница на канала, за да имаме сигнал за покупка с цел достигане до нива около $250.

USD/CAD – 4 часова

Валутната двойка възобнови възходящото движение след отскачане от 50 периодната средна на 4-часова графика, при което се образува пробив над зоната на съпротива, която вече е ниво на подкрепа. Затваряне на котировките над тази зона ще означава силно движение, което ще се опита да достигне 1.33. Индикаторът Стохастик благоприятства развитие на възходящото движение, което дава възможност за влизане в дълга позиция.

NatGasUS – 4 часова

Природният газ формира зона на подкрепа малко над психологическото ниво 2.0, откъдето имаме възможност за влизане в дълга позиция при покачване над зоната на подкрепа и пробив над 50 периодната средна. Целта при формиране на възходяща вълна е бързо достигане до локалния максимум около 2.30, докато стоп ниво за ограничаване на загубите е долната граница на зоната на подкрепа.

Nikkei 225 – Дневна

Японският индекс се понижи до нивото на подкрепа при 20000 пункта, откъдето бързо покри част от загубите, при което се формира обръщаща свещ. Покачване на стойностите на индекса над обръщащата свещ ще сигнализира за активиране на купувачите, които трябва да върнат индекса над 50 дневната свещ. Допълнителна подкрепа за повишение на индекса дава формираната дивергенция, която сигнализира за обръщане на движението.

Коментари: 0