Ще има още обвиняеми по казуса КТБ

В следващите дни ще бъдат разкрити нови имена, каза Цацаров

Ще има още обвиняеми по казуса КТБ

Снимка: БГНЕС

264 ~ 2 мин. четене

Ще бъдат изобличени нови виновници, свързани с фалита на КТБ. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю пред bTV тази сутрин.

„По казуса КТБ има обвиняеми и се очаква през тази седмица да има още обвиняеми”, беше категоричен главният прокурор. В интервюто Цацаров подчерта, че имената на тези хора няма да останат скрити и ще бъдат обявени когато обвиненията станат факт.

В същото време Цветан Василев обяви на личния си сайт в изявление, че ще съди България с Страсбург и ще започне да изобличава виновните за фалита на КТБ. Първа в списъка била прокуратурата, се казва в съобщението на банкера. „ И аз какво трябва да кажа”, беше отговорът на прокурора в ефира на bTV. Цацаров не отговори на въпроса дали се страхува да не бъде изобличен.

Ние не можем да обвиним Цветан Василев, че е взел решение да осъществява такава позиция на защита. Той така разбира нещата и така ги казва", добави той.

"Това, което прочетох от него [интервюто с Цветан Василев], са твърдения за оставени нотариално-заверени показания. Там някъде в сейфовете могат да присъстват всички тайни, които Василев е създал, не е създал или въобще не съществуват. Мястото, където трябва да бъдат проверени всички негови твърдения, се нарича протокол за разпит на обвиняемо лице. Всичко онова, което той би казал, не би следвало да бъде тайна за обществото", обясни Цацаров.

По делото за присвояване на 206 млн. лева от КТБ обвинени досега са бившите изпълнителни директори Орлин Русев, Георги Христов, Илиан Зафиров и Александър Панталеев, Георги Зяпков - ръководител управление "Кредитиране", главният касиер Маргарита Петрова, главният счетоводител Мария Димова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова.

Обвинение бе повдигнато и срещу Цветан Василев, мажоритарният собственик на КТБ, който все още е в Сърбия. 

Главният прокурор коментира и връзката му с депутата от ДПС Делян Пеевски. Във връзка със законодателните намерения обвинител номер едно да получи по-голяма власт чрез промени в закона, Цацаров беше категоричен, че не иска повече власт. "Това би бил стремежът на някой, който има подобни на Пеевски влияния в бизнеса и медиите", заяви Цацаров.

„Името на Делян Пеевски никога не е потъвало, то винаги е на повърхността. Винаги стремежът е той да бъде ръка за ръка с премиера, с мен. Всеки от нас да бъде пришит към него. Да се каже – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски”, коментира главният прокурор.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg