Ще оспорят правото на Тръмп еднолично да нарежда атаки с ядрено оръжие

Сенатска комисия се опасява, че желанието му за превантивна война със Северна Корея ще доведе до Трета световна война

Ще оспорят правото на Тръмп еднолично да нарежда атаки с ядрено оръжие

Ако американският президент иска да използва ядрено оръжие срещу буквално която и да е точка по света, никой, нито министърът на отбраната, нито Конгресът, нито старшият офицер по ядрени въпроси, който натиска бутона за изстрелването на ракетите, не е в състояние да го спре.

Във вторник Комисията по чуждестранни отношения към Сената обаче ще проведе изслушването относно правомощията на Доналд Тръмп да нарежда извършване на атаки с ядрено оръжие, пише Business Insider.

Въпреки че изслушването на комисията ще се съсредоточи основно върху структурата на ядреното командване и контрола, който бива предоставян на всички държавни глава, дебатът е оглавяван от Боб Коркър – един от най-изявените критици на Тръмп сред представителите на Републиканската партия в Сената. Само преди месец Коркър засегна държавния глава, заявявайки, че „Белият дом се е превърнал в център за възрастни хора”. Той предупреди, че резкият стил на управление на Тръмп може ад изпрати САЩ „по пътя към Третата световна война”.

Тръмп обстойно е проучил възможността за превантивна война със Северна Корея. „Тази дискусия е отдавна закъсняла”, коментира Коркър относно изслушването за правомощията на президента в ядрен аспект.

Коментари: 0