Делян Добрев предлага да се изготви изцяло нов Закон за енергетиката

Според него процесът на преминаване към пълна либерализация на енергийния пазар в страната налага съществени изменения

Делян Добрев предлага да се изготви изцяло нов Закон за енергетиката

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев предлага да се изготви изцяло нов Закон за енергетиката, вместо да се редактират само части от него. Това заяви той по време на Седмата регионална енергийна конференция, цитиран от publics.bg.

Според него процесът на преминаване към пълна либерализация на енергийния пазар в страната налага съществени изменения в Закона и затова е по-добре да той да се пренапише изцяло. Въпреки че все още Добрев не е съгласувал идеята си с Министерство на енергетиката той каза, че при добра организация законът може да бъде подготвен в рамките на месец.

Той обясни, че в него ще бъдат въведени очакваните промени, които да уредят въвеждането на договори за разлики за ВЕИ производителите и когенерациите. Това беше и една от препоръките на Световната банка в анализа за енергийната ни система. При този тип договори се определя една референтна цена на електроенергията.

Т.нар. „договори за разлика” ще компенсират реализираната пазарна цена и преференциалната цена и ще се изплащат от Фонда „Сигурност на електроенергийната система”, в който постъпват приходите от таксата „задължение към обществото”. Преди седмица обаче от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) коментираха, че този модел не може да бъде следван в енергетиката, тъй като отваря вратата за злоупотреби или реализиране на енергията на много ниски цени поради гарантирано доплащане от държавата до преференциалната цена.

Друга промяна, която Добре предлага и която е подкрепена от много експерти е НЕК да остане единствено производител и доставчик от последна инстанция.

По темата за дългосрочните договори с американските централи председателят на Комисията по енергетика посочи, че все още тече комуникацията с Европейската комисия, която проверява договорите за непозволена държавна помощ, по жалбата на регулатора (тогава ДКЕВР). Той обясни, че липсата на окончателно становище от страна на ЕК в известна степен забавя законодателните промени, свързани с либерализацията. Според Делян Добрев до края на годината този въпрос може да бъде изяснен.  

Добрев ще предложи и промени в настоящия Закон за енергетиката. Чрез тях всички производители с мощност над 5 MW, които не получават преференциални цени ще бъдат задължени да продават производството си (извън регулирания пазар) на свободната енергийна борса. По думите му срещу тази поправка в момента са само 4-5 големи търговци електроенергия, които са постоянните печеливши в търговете за ток през платформите на големите производители. „За да има прозрачност, не виждам какъв е проблемът на тези 5 търговеца да си купуват енергия през борсата”, каза Добрев. Той каза, че това изменение е коментирано с всички браншови организации, с работодателите и всички го подкрепят, с изключение на тези търговци. Председателят на Енергийната комисия не уточни кога ще бъдат внесени промените. 

Коментари: 0