Щетите от вируса WannaCry са над $1 млрд.

Той е засегнал около 150 държави

Щетите от вируса WannaCry са над $1 млрд.
808 ~ 1 мин. четене

Щетите от вируса WannaCry възлизат на над 1 млрд. долара, съобщават американски експерти. Вирусът е засегнал над 150 държави по света. Броят на пострадалите потребители е над 200 хиляди. 

Той е създаден с цел да се изкарат бързи пари от хакерите. Валутата, в която те искат откуп, е криптовалутата биткойн. С този начин на плащане не се знае кой плаща и кой получава тези пари. Американските експерти посочват, че все пак са засечени 302 плащания за близо 116,5 хил. долара. 

Преди седмица излезе информация, че вирусът може да е дело на свързани със Северна Корея хакери. Анализатори от компаниите по киберсигурност "Symantec" и "Kaspersky" са открили, че част кода на предишните версии на опасния софтуер са се появявали и в програми, използвани и от групата Лазарус - севернокорейска хакерска организация. 

WannaСry е криптовирус и червей едновременно, защото не само, че блокира достъпа до личните файлове, но и търси място в мрежата на потребителите, за да се настани и да се мултиплицира.

Глобалната кибератака засегна редица големи организации, сред които британската здравна система, Renault, руски банки и министерства, германските железници, FedEx, Telefonica и други. 

Подкрепи Economic.bg