Siemens се връща към берлинските си корени

Компанията инвестира 600 млн. евро в нов индустриален център

Siemens се връща към берлинските си корени
Siemens се връща към берлинските си корени с инвестиция от 600 млн. евро в германската столица. Гигантът планира да създаде там индустриален и технологичен център, предава Reuteres. 

Инвестицията ще помогне за изграждането на „Siemens-град“ в частта на Берлин, където през 19 век е основана инженеринговата фабрика. 

Новият проект ще се разпростре на 70 хектара площ в района Шпандау. Целта му е да модернизира промишления квартал, доближавайки го бъдещето чрез насърчаването на иновациите и сътрудничеството между науката и бизнеса. 

В рамките на проекта се предвижда до 2030 г. съществуващата база на Siemens в Шпандау да се превърне в технологичен парк и място за стартиране на бизнес. Там ще се развиват дейности в областта на енергийните системи, електрически превози, машинно обучение и изкуствен интелект, анализ на бази данни и блокчейн. 

Инвестицията демонстрира дългосрочния ангажимент на Siemens към Германия като място за правене на бизнес. Очаква се от дейността ѝ да се създадат стотици работни места, макар според компанията е рано да се даде точна цифра. 

Миналия месец компанията обяви, че ще съкрати около 2900 работни места в Германия като част от плана си за преструктуриране. Той подкрепя стратегията към постигането на икономии от 500 млн. евро. 

По думите на главния изпълнителен директор Джо Каезер новият „Siemens-град“ ще следва примера на оригиналния, идеята за който се ражда през 1897 г. Още тогава ръководството прозира необходимостта от създаването на пространство за работа, изследователска дейност и живеене. Така „се култивира полезна симбиоза за успешно бъдеще“, обяснява Каезер. 

Идеята на новото място е да преосмисли по нов начин същите принципи, но в контекста на нарастващата свързаност между хората и нещата. 
Коментари: 0