Сигнал за възстановяване на автомобилния пазар в Европа

Продажбите през септември бележат лек ръст

Сигнал за възстановяване на автомобилния пазар в Европа

Снимка: Unsplash

912 ~ 1 мин. четене

Регистрациите на нови автомобили в Европа бележат лек ръст през септември, давайки сигнал за възстановяване на сектора на някои пазари на континента, където се наблюдават по-малко инфекции.

През миналия месец регистрациите на нови автомобили са нараснали с 1.1% на годишна база до 1.3 милиона превозни средства в държавите от Европейския съюз, Великобритания и страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ). Това показват статистическите данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA), предава Reuters.

Петте най-големи европейски пазара обаче регистрират смесени резултати. Испания, Обединеното кралство и Франция отчитат загуби, докато регистрациите се увеличават в Италия и Германия.

Продажбите на Volkswagen Group и Renault са нараснали съответно с 14.1% и 8.1% през септември, докато PSA Group отчита спад от 14.1%.

Луксозните автомобилни производители отчетоха загуби през септември, като продажбите на BMW спаднаха с 11.9%, а конкурентният Daimler отчете спад от 7.7%.

През първите девет месеца на годината продажбите се свиха общо с 29.3% на фона на принудителното затваряне на автомобилните шоуруми и липсата на търсене.

Подкрепи Economic.bg