Симеонов: Големите злоупотреби в лотарията са от талоните, а не от данъците

\"Комисията по хазарта просто удобно и печелившо е пасувала\", смята той

Симеонов: Големите злоупотреби в лотарията са от талоните, а не от данъците

Снимка: Economic.bg

11149 ~ 2 мин. четене
"Големите злоупотреби не са точно от данъците, а са от талоните, никой не знае какви количества се внасят, всичко е по декларация. Данъкът е само едно част от злоупотребата. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред NOVA TV по повод сагата с лотрийните игри на бизнесмена Васил Божков. 

По думите му до момента няма информация е да е извършвана проверка на количеството талони, които се печатат в Индия и тези, които са в търговската мрежа. "Поради разпоредбите на закона, когато си купиш такъв талон не се издава касова бележка, а самият талон се приема като ценна книга, тъй като има два защитени знака", каза той. Според Симеонов от там нататък няма как да се засече от касовия апарат колко талона са продадени, което дава възможност за много мащабни злоупотреби. 

Според него Комисията по хазарта не знае дали заложените печалби, декларирани че ще се раздават в талончетата, са реални. "Комисията по хазарта просто удобно и печелившо е пасувала", категоричен е вицепремиерът. Той смята, че няма пропуск в закона, той е добре направен и не дава право на различно тълкуване. Проблемът е, че Комисия си затваря очите и така се внасят по се по-ниски такси. "Това, което се констатира, но не е доказано е, че законът се прилага превратно, а не както е записан, спестяват се пари като се внася по-ниска такса", смята гой. 

"Има корумпиран орган, който си затваря очите", каза Сиемеонов по повод Комисията по хазарта и не пожела да коментира принципала Министерство на финансите. По думите му там си има служители, които носят отговорност за това, че не са упражнявали контрол върху Комисията по хазарта. 

Годишната злоупотреба с неплащането на данъците за лотарийните игри е около 600 млн. лв. Безспорно е, че няма контрол, заключи вицепремиерът, който вече внесе промените в Закона за хазарта, а вчера приети на първо четене в пленарна зала.
Коментари: 0