Скок от 39% в приходите на Huawei за първото тримесечие

Въпреки американската кампания срещу китайския играч

Скок от 39% в приходите на Huawei за първото тримесечие

На снимката: Ричард Ю, главен изпълнителен директор на Huawei

Снимка: БТА

544 ~ 2 мин. четене
Huawei обяви, че приходите на компанията за първото тримесечие на 2019 г. са скочили с 39% до 179.9 млрд. юана (26.81 млрд. долара), предава Reuters. 

Базираната в Шънджън компания, която е и най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, заяви още, че нетният ѝ марж на печалба за тримесечието е около 8%, малко по-висок в сравнение със същия период на миналата година. 

Huawei обаче не разкрива действителната си нетна печалба. 

Ограничената информация за резултатите идва в момент, когато Вашингтон води остра кампания срещу Huawei, твърдейки, че оборудването на китайската марка може да се използва за шпионаж и настоява САЩ и техните съюзници да го забранят при изграждането на бъдещите 5G мрежи. Китайската компания многократно е отричала това. 

Любопитно е твърдението на Huawei, че броят на договорите за предоставяне на 5G телекомуникационни съоръжения са се увеличили въпреки американската кампания. Производителят казва, че до края на март има подписани 40 търговски контракта с доставчици, доставила е над 70 000 базови 5G станции на пазари по целия свят и очаква да май броят им да достигне 100 000. 

Първият спад в приходите на Huawei от две години насам бе регистриран през 2018 г. По-рано този месец обаче основателят на компанията Рен Женгфей коментира в интервю за CNBC, че продажбите на мрежово оборудване са нараснали с 15%, а тези в потребителския сегмент с повече от 70% през първото тримесечие. 

Гуо Пин, ротационен председател на компанията, заяви, че очаква всяка от трите бизнес групи – потребителски, оператори и предприятия – да отчетат двуцифрен ръст през тази година. 

В понеделник Huawei заяви още, че е доставила 59 млн. смартфона през първото тримесечие, но без да разкрива сравнителни данни за същия период на миналата година. Според компанията за пазарни проучвания Strategy Analytics през първото тримесечие на 2018 г. Huawei е доставила 39.3 милиона смартфона.
Коментари: 0