Скриването на лицето вече е незаконно

Носенето на плътни и полупрозрачни покривала или маски ще се наказва с глоба до 1500 лв.

Скриването на лицето вече е незаконно
Пълното или частично скриване на лицето на публични места вече е незаконно. Депутатите приеха на второ четене в пленарна зала Закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, придобил популярност като „Законът за бурките“. Преди началото на дебата по законопроекта от ДПС предложиха обсъждането му да отпадне от дневния ред на Народното събрание, тъй като според с тях се дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст. След като предложението им беше отхвърлено, депутатите от партията напуснаха залата.

Законопроектът бе внесен от Патриотичния фронт по силата на неговите текстове се забранява носенето на публични места и в държавни институции на плътно или полупрозрачно облекло, прикриващо или скриващо лицето. Забранени са и покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. Забраната важи и за обекти на урбанизираната територия, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Глобата за неспазване на забраната е 200 лв. при първо нарушение и по 1500 лв.  за всяко следващо. Ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.

Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняващата професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго.

Подобна забрана беше въведена във Франция. След нея имаше множество инциденти, при които френски полицаи опитват да свалят дрехите на жени, носещи плътни покривала. В някои случаи се стигаше до насилствено прилагане на закона от страна на полицаите, заради което те получиха множество критики от обществото. Богат бизнесмен от алжирски произход пък обяви, че ще плаща глобите на жени, които нарушават забраната във Франция за носене на буркини.

Коментари: 0