Служители на Facebook организираха „виртуален бунт“ срещу Зукърбърг

Спорът започва след съобщение, публикувано в социалните мрежи от Доналд Тръмп

Служители на Facebook организираха „виртуален бунт“ срещу Зукърбърг

Снимка: БТА

2594 ~ 1 мин. четене

Служители във Facebook организират „виртуален бунт“ срещу шефа си Марк Зукърбърг. Те критикуват отказа му да оттегли съобщение, публикувано от Доналд Тръмп в социалната мрежа преди дни.

"Докато активизъмът е все по-често срещан в Силициевата долина през последните години, общественото недоволство е необичайно за служители на Facebook", отбелязва Wall Street Journal. Но протестите, които разтърсиха САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, възродиха дебата за расизма и насилието в полицията и очевидно промениха ситуацията.

Спорът започва след съобщение, публикувано в социалните мрежи от Доналд Тръмп в петък, 29 май. Той описва демонстрантите с коментара: „Когато започнат грабежите, започва и стрелбата“.  Twitter реши да провери това съобщение, но не и Facebook и Марк Зукърбърг, позовавайки се на задължението за „неутралитет“. 

В отговор Марк Зукърбърг публикува две съобщения за три дни. Едното да обясни решението си и другото, за да обяви дарение от 10 милиона долара за групи, работещи за расова справедливост.

Служителите казват, че са разочаровани от обясненията на основателя на Facebook и съжаляват, че той отказва да „признае начина, по който Facebook улеснява призива на Тръмп за насилие над демонстрантите“.

Анализатори смятат, че реакцията на Facebook не е на мястото, докато много компании като Twitter, Apple, Microsoft, Google, Uber и дори Netflix подкрепиха антирасистки кампании. Twitter реши, че съобщението нарушава правилата на компанията за "възхвала на насилието". 

Подкрепи Economic.bg