Собственикът на Zara ще съкрати временно 25 000 служители

Ако извънредното положение в Испания продължи по-дълго от предвиденото засега

Собственикът на Zara ще съкрати временно 25 000 служители

Снимка: Wikipedia

8104 ~ 2 мин. четене
Inditex, собственикът на Zara и Massimo Dutti, може временно да уволни всичките 25 000 служители в магазините си в Испания, ако извънредното положение в страната се разшири след 15 април, което би било един от най-големите подобни ходове в Европа поради избухването на коронавируса.

Служителите в логистиката, централните услуги и производствените операции няма да бъдат засегнати, заяви в петък служител на компанията, който отказа да бъде назован. Централата на Inditex в Артейхо, Северна Испания, е центърът на операциите на модната група.

Повечето от служителите в администрацията на компанията работят от дома, докато служителите в логистиката работят по-малко на смяна, така че да се спазват препоръките за безопасност при спазване на разстояние между работниците, добави служителят.

Испания обяви в събота национално извънредно положение за 15 дни като мярка за борба с коронавируса и разпореди затварянето на барове, ресторанти и повечето магазини, както и ограничаване на транспорта.

Магазините на Inditex в страната, включително и нейната водеща верига Zara, са затворени оттогава, въпреки че тя продължава да плаща заплатите на служителите си.

Автомобилните производители Seat, Volkswagen и Renault, както и търговецът на бързи храни Burger King, са сред големите компании, които вече са освободили временно хиляди работници в Испания. 
Авиокомпания Iberia заяви в четвъртък, че ще освободи до 90% от своя въздушен персонал, тъй като самолетите са приземени.

Масовите временни уволнения не са ограничени до Испания. В петък производителят на камиони Volvo заяви, че ще уволни временно всичките си 20 000 служители в Швеция.

Местният испански пазар на Inditex има най-голямата мрежа от магазини, което представлява около една шеста от продажбите на компанията в световен мащаб. Групата заяви в сряда, че продажбите са паднали с 24 процента през първите две седмици на март, като близо половината от нейните 7500 магазина са затворени в световен мащаб.

За конгломерата в търговията с облекла работят около 175 000 души, включително в Китай, Русия и САЩ.
Коментари: 0