„СОФ Кънект“ обеща Терминал 3 на Летище София до десет години

Новият стопанин на столичния аеропорт настоя още, че за същия този период е „абсолютно необходимо“ да се отложи плащането на годишни концесионни такси на България

„СОФ Кънект“ обеща Терминал 3 на Летище София до десет години

Марко Росо, директор глобално бизнес развитие и партньор в Меридиам/ член на Надзорния съвет на „СОФ Кънект“

Снимка: СОФ Кънект

Автор: Economic.bg

Новият концесионер на Летище София – „СОФ Кънект“, потвърди ангажимента си за дългосрочни инвестиции в България в размер на над 900 млн. лева, като обаче настоя, че отлагането на таксите за първите 10 години е „абсолютно необходимо“ предвид сложната пандемична ситуация. Компанията увери още, че в рамките на десетилетие ще е изградила новия Терминал 3 на столичния аеропорт.

„Имаме пълна готовност да заплатим 660 милиона лева с ДДС първоначално концесионно възнаграждение към държавния бюджет на България, а общият размер на капиталовите ни инвестиции е увеличен до 624 милиона евро (около 1.22 милиарда лева) без промяна в ангажимента ни за изграждане на нов терминал 3 до десетата година от концесията“, заяви на среща с медиите Марко Росо, директор глобално бизнес развитие и партньор в Меридиам и член на Надзорния съвет на „СОФ Кънект“.

От компанията коментираха и очакваното отлагане на изплащането на годишните концесионни възнаграждения към българската държава за първите 10 години. „СОФ Кънект“ официално поиска това от правителството тази година. Сега концесионерът каза, че това „абсолютно необходимо, за да се запази финансовата стабилност на летището и да се изпълни мащабната инвестиционна програма, въпреки безпрецедентния спад на въздушния трафик и най-тежката криза в историята на авиационната индустрия досега“.

Коментари: 0