Сорос дарява $10 млн. за борба с престъпленията от омраза

Изявленията са Тръмп са \"пряко отговорни\" за зачестилите атаки, смята милиардерът

Сорос дарява $10 млн. за борба с престъпленията от омраза
388 ~ 2 мин. четене

След серията от атаки срещу имигранти и малцинства в САЩ, случили се след президентските избори, милиардерът Джордж Сорос заяви, че ще дари 10 млн. долара от личната си фондация за борба с нарастващите на престъпленията от омраза.  По негово мнение атаките са свързани с "подстрекателната реторика" на предизборната кампания на новоизбрания президент Доналд Тръмп.

Сорос е евреин родом от Унгария и оцелял след Холокоста и сега той заявява в телефонно интервю, че е "дълбоко обезпокоен" от стотиците съобщения за възможни престъпления от омраза, тъй като след изборите са се появили и много нацистки свастики със спрей на автомобили и сгради.

"Ние трябва да направим нещо, за да дадем отговор на това, което се случва," - каза още инвеститорът, обвинявайки за това, както той ги нарича - "тъмните сили, които са били събудени от изборите”.

Сорос вярва, че изявленията от кампанията на Тръмп и неговите поддръжници - включително пренебрежителните забележки към мюсюлмани, мексиканци, жени и други - са "пряко отговорни" за скорошното избухване на атаките, подбудени от омраза.

Още в следващите седмици 5 млн. долара ще бъдат дарени, за да се финансират стипендии на обществени групи и организации за граждански права за разработване на планове за борба с неотдавнашната вълна от престъпления от омраза и да работи с жертвите.

Останалата част от средствата ще отидат за националните усилия за подобряване на проследяването на престъпленията от омраза - усилие, което служителите на правоприлагащите органи признават, е недостатъчно. ФБР съобщи миналата седмица, че престъпленията от омраза срещу мюсюлмани американци са се увеличили с близо 67% в сравнение с миналата година, както и увеличение от 6 на сто спрямо всички групи.

Подкрепи Economic.bg