SpaceX успешно изстреля ракетата с GPS-сателит (видео)

Този сателит изпълнява \"важна роля в осигуряването на отбраната\" на САЩ, казват от компанията

SpaceX успешно изстреля ракетата с GPS-сателит (видео)

Снимка: Twitter/SpaceX

Ракетата-носител Falcon 9 със сателит на глобалната система за позициониране (Global Positioning System) трето поколение GPS III на американските военновъздушни сили стартира успешно след пети пореден опит, съобщават от SpaceX.

За пореден път стартирането ѝ от космодрума "Кейп Канаверал" беше насрочено за вчера, но заради лошото време екипът реши да не пуска ракетата.

GPS III с тегло 3.8 тона ще бъде първият в планираната орбитална група от 32 спътника на глобалното позициониране от трето поколение. Тези устройства постепенно ще заместят остарелите сателити, които понастоящем осигуряват GPS сигнал по целия свят.

Предвижда се сателитът GPS III да подсили групата от 31 действащи спътници на САЩ. Апаратът от трето поколение е разработен, "за да предава информация за местонахождение, навигация и време три пъти по-точно и с осем пъти по-висока шумоустойчивост", отбелязва SpaceX.

По нейни данни този сателит изпълнява "важна роля в осигуряването на отбраната" на САЩ.

Стартирането на ракетата със сателита щеше да се състои на 18 декември. Въпреки това, седем минути преди старта, поради необичайни показания на апаратурата, стартът беше отменен.

Коментари: 0