Спецпрокуратурата и МВР проверяват офисите на Васил Божков (обновена)

Проверка се прави и в Държавната комисия по хазарта

Спецпрокуратурата и МВР проверяват офисите на Васил Божков (обновена)

Снимка: Прокуратура на РБ

Специализираната прокуратура и МВР проверяват офисите на Васил Божков на ул. "Московска". По информация на  БНТ се проверяват и други адреси, в това число и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от Божков.

Засилено полицейско присъствие има пред офис на "Националната лотария" на ул. „Фритьоф Нансен“ в столицата, съобщава БГНЕС.

Към момента няма информация каква е причината за претърсванията на полицията и прокуратурата. От МВР не потвърждават, но и не отричат информацията за полицейската акция, предаде БНР.

По информация на БГНЕС проверка на спецпрокуратурата тече ив Държавната комисия по хазарат, като има и арестувани.

Оаква се по-късно днес прокуратурата да оповести одробности за спецакциите.

Припомняме, че бизнесменът се озова в центъра на медийното внимание, след като Валери Симеонов от "Обединени патриоти" внесе предложение за промени в Закона за хазарта, което бе определено от частника като "национализация". Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.
Днес промените ще бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала на Народното събрание.

Междувременно министърът на финансите Владислав Горанов предложи създаването на нова агенция, която да отговаря за хазарта. Бяха изнесени данни от проверка на Държавната финансова инспекция (АДФИ), според които Комисията по хазарта е ощетила бюджета с поне 210 млн. лева. Проверката констатира и множество нарушения и грешки в работата на Комисията.
Коментари: 0