Големите компании масово спират работа в Китай

Заради разпространението на коронавируса някои авиокомпании спряха и полетите до страната

Големите компании масово спират работа в Китай

Китайци на опашка за маски

Снимка: БТА

Големите международни компании и банки масово спират работа или ограниават операциите си в Китай заради разпространението на коронавируса. British Airways пък е първата голяма авиокомпания, която прекрати всички директни полети до и от континенталния Китай.

BA.com, уебсайтът на авиокомпанията, не показва директни полети до Китай през януари и февруари.

"Извиняваме се на клиентите за неудобството, но безопасността на нашите клиенти и екипаж винаги е наш приоритет", заяви превозвачът в изявление по имейл днес, цитирано от Ройтерс. 

Великобритания във вторник посъветва да не се пътува до континентален Китай поради „разпространението на коронавируса“.

Американската авиокомпания United Airlines временно спяр някои полети между САЩ и три града в Китай заради вируса в Ухан.

Авиокомпанията посочи в изявление, че "значителен спад в търсенето" я е принудил да спре полетите от 1 февруари до 8 февруари между американските центрове и Пекин, Хонконг и Шанхай. Общо са засегнати 24 маршрута. Те са от Хонконг до Сан Франциско и Нюарк; Пекин до Вашингтон Дълес, Чикаго О'Хеър и Нюарк; и Шанхай до Сан Франциско, Нюарк и Чикаго О'Хеър.

По-рано американските медии разпространиха информация, цитирайки висши представители на авиационната индустрия, че те са били уведомени, че Белият дом разглежда възможността за забрана на полетите до Китай. Засега няма официално обявена забрана и администрацията ще оценява ситуацията ден за ден, за да определи дали трябва да се предприемат мерки.

Множество компании обявиха спиране на дейности и операции частично или изцяло.

Производствените заводи на Toyota Motor Corp в Китай ще останат затворени до 9 февруари, заяви японският автомобилен производител днес, в отговор на разпространението на новия коронавирус след рязкото увеличение на смъртните случаи, предаде Ройтерс.

Toyota, която управлява фабрики в региони като северния град Тияндзин и южната провинция Гуандон, заяви, че затварянето след празниците на лунната нова година са били в съответствие с блокирането на транспорта на места и тъй като оценява ситуацията с доставките на части.

Китайският технологичен гигант Tencent Holdings заяви днес, че ще удължи почивката за лунна Нова година за служителите си в континентален Китай до 9 февруари и вече няма да изисква от тях да работят от дома си от 3 февруари до тази дата.

Tencent заяви, че този ход се дължи на наредбите, наложени от някои провинции и региони, че компаниите не трябва да възобновяват дейността си по-рано от 9 февруари, тъй като Китай се бори с новата епидемия от коронавирус.

Американската кафе верига Starbucks затвори половината от своите търговски обекти в Китай, за да защити персонала си и да подкрепи усилията на правителството за овладяване на коронавируса. Веригата кафенета предупреди, че бързо разрастващата се инфекция вероятно ще повлияе на финансовите й резултати.

Starbucks има почти 4300 търговски обекта в Китай, което прави страната най-големият пазар на компанията извън САЩ. Затворени са 2000 обекта там.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук каза при обявяването на финансовите резултати снощи, че компанията е започнала да ограничава пътуването на служители до Китай от миналата седмица и че е затворила един от своите магазини в Китай и е намалила работното време за други търговски обекти.

Доставчикът на Apple Inc Foxconn заяви, че може да продължи да изпълнява всички производствени задължения след избухването на коронавирус в Китай.

Страната удължи поивните дни за лунната нова година с три дни до 2 февруари, за да ограничи разпространение на вируса.

Foxconn, която има голямо съоръжение в Ухан, епицентърът на вируса, заяви, че нейните заводи в Китай спазват ваканционните графици и ще продължат да го правят, докато всички предприятия не възобновят стандартното работно време.

Apple има доставчици в района на Ухан, но има алтернативи, каза Кук.

След празниците за лунната нова година фабриките извън района на Ухан няма да отворят отново до 10 февруари, каза Кук, но Apple е предвидила забавяне.

Тайванската TSMC, най-големият производител на чипове в света, която има фабрики в Шанхай и Нанджин, заяви за Ройтерс, че дейността й не е била засегната.

Facebook, Ford и други големи компании са казали на служителите си да не пътуват до Китай, тъй като смъртоносният коронавирус продължава да се разпространява.

Facebook разпореди на служителите си да преустановят несъществените  пътувания до континенталната част, в съответствие с указанията в понеделник от САЩ. 

Goldman Sachs е предприела същите стъпки като Facebook. Междувременно Ford забрани пътуването до, от и вътре в Китай, като каза на служителите, които са пътували там, да останат под карантина в продължение на 14 дни след завръщането.

„Въз основа на оценката на риска, съобщена от световните здравни власти, ние посъветвахме служителите в Китай да работят у дома и да отменят всички несъществени бизнес пътувания“, заяви говорител на Microsoft.

В Johnson & Johnson служителите могат да пътуват до Китай само за критични за бизнеса ситуации и се нуждаят от одобрение от висшето ръководство, заяви говорител. 

Според съобщенията японският автомобилен производител Nissan евакуира служители от своите обекти, базирани в Ухан.

Говорител на GM заяви пред CNN Business, че компанията също е ограничила пътуванията до Китай с изключение на "критичните нужди за бизнеса". Офисите и заводите в страната са затворени от 24 януари за традиционния фестивал на Лунната Нова година.

Английската банка Standard Chartered също ограничи пътуванията до Китай, като разпореди на служителите да ограничат личните срещи, както и всяка работа в Китай и Хонконг.

Други банки - Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank и OCBC, прилагат подобни политики, според Bloomberg. Те са посъветвали служителите си да не пътуват до Китай, а тези на местно ниво - да работят от вкъщи.
Коментари: 0