Спецпрокуратурата влезе в две популярни столични заведения

Целта е задържане на ръководители на организирана престъпна група, занимаваща се с незаконни цигари и пране на пари

Спецпрокуратурата влезе в две популярни столични заведения
3185 ~ 2 мин. четене
Специализирана прокуратура започна претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", както и обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група за производство на цигари и пране на пари.

На 24.08.2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив  привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в гр. Дупница, в гр. Горна Оряховица и в гр. Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава  е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“.

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

Акцията от тази сутрин в двете заведения са с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

Според Дир.бг Сръбски ресторант Бест" се стопанисва от Евлоги Станоев - Голямата Бирма, който е взел емблематичното заведение под наем от Коко Динев. Става въпрос за култовата кръчма "Кошарите", която вече е сръбска скара.

Според публикации в медиите ресторант "Везувий", който се намира в столичния квартал "Иван Вазов", се свързва с Лидия Станоева, майка на Георги Станоев.
Подкрепи Economic.bg