Спиращият дъха небостъргач Chicago Spire (галерия)

В очакване на един красив проект

Спиращият дъха небостъргач Chicago Spire (галерия)

През 2007 г. в Чикаго стартира проект за изграждане на красив спираловиден небостъргач с височина 2000 фута (610 метра). Сградата е проектирана от испанския архитект Сантяго Калатрава.

Chicago Spire се намира на бреговата линия на Чикаго – Илинойс. Строителната площадка е в близост до езерото Мичигън от една страна, и до река Чикаго, от друга.


По план сградата трябва да включва 1200 апартамент, разположени на 150 етажа, като всеки един от етажите е прикрепен към централна колона, образувайки форма на спирала. Освен уникална архитектура, спираловидната форма защитава сградата и от силните ветрове в района.

За съжаление обаче проектът за Chicago Spire е съпътстван от редица неуредици, главно от финансов характер. Банката, която е трябвало да финансира бъдещия небостъргач, известен като най-високата сграда в Западното полукълбо, е пред фалит от няколко години след стартиране на проекта. Узаконяването му също се оказва проблем.


Не е ясно кога планираната архитектура ще се възобнови, тъй като в момента е основан само фундамент. През 2013 г. имотът е продаден на Националната агенция на управление на активите, а през 2014-та  усилията да се поднови проекта водят до предложение за финансиране от Atlas Apartment Holdings.

Районът, в който ще се намира сградата, години наред е бил предначертан да се превърне в парк с малко езеро. Предприемачът, планирал бъдещата горска местност е променил намерението си , решавайки да го превърне във висок небостъргач с огромен паркинг.


Реализирането на Chicago Spire би превърнал сградата във втората най-висока сграда в целия свят, отстъпвайки единствено от Бурж Халифа в Дубай, но и превъзхождайки Си Ен Тауър в Торонто (Канада).

Някои от жителите на квартала недоволстват срещу бъдещия проект. Доналд Тръмп също изразил несъгласие с изграждането, посочвайки, че високата структура дори не изглежда да е жизнеспособен проект и би била мишена за терористи.


Коментари: 0