Спор за отлагане на Brexit в първия дебат Джонсън-Хънт

Две седмици остават до избора на нов лидер

Спор за отлагане на Brexit в първия дебат Джонсън-Хънт

Снимка: БТА

Двамата претенденти за британския премиерски пост влязоха в ожесточен словесен сблъсък за Brexit по време на телевизионен дебат. Борис Джонсън и Джереми Хънт спориха кой заслужава по-голямо доверие, че ще изведе успешно Великобритания от Европейския съюз.

Дебатът се проведе само две седмици преди единият от двамата да спечели поста на лидер на консерваторите и съответно - министър-председател на Великобритания, предаде Ройтерс.

Джонсън, бивш кмет на Лондон, заяви, че излизането на Великобритания от Евросъюза в срок, със или без споразумение за развода, е въпрос на "победа или смърт", отбелязва Асошиейтед прес.

Хънт каза, че е готов да отложи за кратко напускането, за да спечели одобрение за споразумение по условията за напускане, каквото според много икономисти е необходимо, за да се предотврати хаос в транспорта и доставката на вносни стоки.

Външният министър Джереми Хънт атакува своя съперник Борис Джонсън с въпроса дали би подал оставка като премиер, ако не успее да осигури напускане на Европейския съюз на 31 октомври, но Джонсън отказа да отговори.

По-рано бившият кмет на Лондон беше казвал, че за него това е въпрос на живот и смърт. На свой ред Джонсън нарече опонента си "пораженец", който отказва да се посвети напълно на каузата за постигане на целта да се спази този срок.

Според неформално проучване в Twitter, проведено от журналист от ITV след дебата, 64% от респондентите казват, че Джереми Хънт е спечелил спора.

Според предварителни проучвания обаче Джонсън води сред депутатите от партията, които гласуват за избиране на лидера.
Коментари: 0