Спортни легенди в защита на зимния туризъм

Те призоваха държавата да спре \"псевдо еколозите\"

Спортни легенди в защита на зимния туризъм
296 ~ 2 мин. четене
Десетки от най-големите спортисти на България се обявиха срещу "войната на псевдо еколози срещу зимния туризъм" в България. Те изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което призовават държавата да действа решително и да спре този "лобизъм срещу самата държава".


Писмото е подписано от 27 спортисти и треньори, сред които Стефка Костадинова (олимпийски шампион), Боян Радев (двукратен олимпийски шампион), Петър Попангелов (скиор номер 1 на България), Екатерина Дафовска (олимпийски шампион), Любо Ганев (легенда във волейбола), Димо Тонев (легенда във волейбола), Илияна Раева (световна шампионка по художествена гимнастика, президент на БФХГ), Наско Сираков (бронзов медалист от световното по футбол САЩ 94), Мария Гроздева (двукратна олимпийска шампионка), Весела Лечева (носител на сребърен медал от олимпиада), Александра Жекова (трикратна победителка в стартове за Световната купа по сноуборд, носителка на Европейската купа), Виктор Жеков (треньор на Александра Жекова), Ина Ананиева (треньор на ансамбъла по художествена гимнастика), Владимир Николов (волейболист, Мъж на годината 2015), Алберт Попов (национал по алпийски ски), Симеон Щерев (световен шампион по борба, бронзов медалист от олимпиада), Станка Златева (5-кратна световна шампионка по борба, двукратна сребърна медалистка от Олимпиади), Пепа Мицева (най-добрата българска алпийска за всички времена), Йорданка Благоева (носителка на сребърен и бронзов медал от лятна олимпиада), Здравка Йорданова (олимпийски шампион), Петър Стойчев (световен шампион и 9-кратен носител на световната купа по плувен маратон), Ваня Гешева (олимпийски шампион), Димитър Бербатов (7-кратен носител на приза Футболист на годината), Лъчезар Танев (водещ футболен мениджър) и др.

Ето и пълния текст на писмото:

"Уважаеми г-н Министър-председател,
"Уважаеми г-да и г-жи Министри,
С огромно притеснениe и разочарование наблюдаваме войната на шепа псевдо-еколози срещу българския спорт и зимен туризъм. Тази война нанася не само огромни щети върху обществото и икономиката, но и прераства в международен позор за България.
Когато държавата ни прахосва 250 милиона лева по безсмислени екологични проекти, тя не губи просто 250 милиона лева. Тя губи милиарди, защото захранваните с тези пари шепа псевдо-еколози блокират развитието на целия зимен спорт, туризъм и индустрия.
Как може пет псевдо-еколози да държат десет правителства, стотици кметове и цял народ за заложници?
Как може за българския ски спорт да се отделят по-малко пари, отколкото за развъждане на лалугери и броене на гъски?
Как може "екологична" организация с четири члена да спира проекти за милиарди в спорта, туризма, промишлеността и транспорта?
Ако псевдо-еколозите ще ни пишат законите, ще ни управляват туризма, ще ни спират спорта, ще ни строят магистралите, ще решават кой бизнес да съществува и ще са последна инстанция в държавата....
Г-н Министър-председател и г-да и г-жи Министри,
Ние сме хора обиколили целия свят. Често на връщане към България носихме медали, купи и отличия. Играехме за България. Борихме се за България. Със сърце за своята родина, която след това отвръщаше с хилядократно повече любов.
Но никъде по света не сме виждали цирк като този в момента. Цирк, който вие наричате "екология". Но няма нищо общо с истинската екология.
Това е рекет и държавно-финансиран лобизъм срещу самата държава. Това е престъпление срещу нашия народ. Това е подигравка с вас като управляващи.
Ние казваме " СТИГА!".
Спрете това безумие.
Действайте решително.
Ние сме с вас"
Подкрепи Economic.bg