За три месеца криза: 5 265 души са одобрени за държавните заеми до 4500 лв.

Досега през ББР са отпуснати малко над 22 млн. лв., докато общият бюджет на програмата е 10 пъти по-голям

За три месеца криза: 5 265 души са одобрени за държавните заеми до 4500 лв.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Три месеца след формирането на Националния оперативен щаб (НОЩ) и два месеца и половина след обявяването на извънредното положение в България, с което бяха затворени много бизнеси, от държавната програма за отпускане на кредити за физически лица са се възползвали 5 265 души. Това става ясно от съобщение на Българската банка за развитие (ББР), през която се изпълнява държавната програма за безлихвени заеми до 4500 лв. за три месеца.

От статистиката на държавната банка става ясно още, че общо постъпилите искания по програмата към края на май са 10 847. Освен вече потвърдените заявления, има  2 351 обработващи се и 3231, които очевидно тепърва предстоят да се обработват.

Друга статистика, предоставена от ББР днес, показва, че общата сума на одобрените кредити е над 22 млн. лв., при средна стойност на заемите близо 4 300 лева, т.е. не е цялата възможна сума.

Припомняме, че правителството задели 200 млн. лв. по тази мярка, като очакванията са от нея да се възползват поне 220 хил. души – хора на договори и самоосигуряващи се, които заради коронакризата са останали без работа или са пуснати в неплатен отпуск. Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4 500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. За кредит може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите няма да се дължат такси, комисиони и неустойки.

Досега в програмата се бяха включили само 7 търговски банки. От днес вече се присъединява ОББ, а от утре – Банка ДСК, с което програмата би трябвало да придобие по-голяма представителност, тъй като това са две от най-големите финансови институции в страната, а заедно с вече включените ПИБ и УниКредит Булбанк, реално ще участват четирите най-големи финансови институции в България.

Останалите в програмата са: Алианц банк, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, Общинска банка и Търговска банка Д.

Коментари: 0