Срещата на Г-7: Ангажименти и обещания

Основните теми на лидерите на седемте най-развити страни в света са тероризъм, миграция и Северна Корея

Срещата на Г-7: Ангажименти и обещания
1272 ~ 2 мин. четене

В рамките на срещата на върха лидерите на страните от Г-7 се договориха да си сътрудничат при оказване на помощ на страните, от които пристигат мигранти. "Необходимо е да се изработи подход за решаването както на извънредната ситуация, както и стратегия за управление на миграцията в дългосрочна перспектива”, се казва в проектодокумента, цитиран от журналисти. Ние се договорихме за сътрудничество при оказването на помощ на страните, за да имат те условия за изкореняване на причините за масовата емиграция от тях."

В текста се потвърждава, че е необходимо да се спазват правата на мигрантите и бежанците, но при това суверенните държави трябва да имат право да контролират собствените си граници и да поставят ограничения за приема на мигранти, тъй като "това е основно условие за тяхната национална сигурност и за икономическия им просперитет".

Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония подписаха също и декларация за борба с тероризма, предава ТАСС. Основният инциатор за подписването на документа е бил премиерът на Обединеното Кралство Тереза Мей, само няколко дни след атентата във Великобритания.

Лондон и Вашингтон потвърдиха взаимния ангажимент за увеличаване на търговските отношения, след като Великобритания излезе от Европейския съюз. "Президентът на САЩ и министър-председателят на Великобритания потвърдиха своя ангажимент за увеличаване на търговията между Обединеното кралство и Съединените щати, включително и за подписването на търговско споразумение след Brexit", - каза представителят на министър-председателят.

Лидерите на седемте най-развити страни в света се договориха да включват в заключителната декларация от срещата в Таормина и заявлението, че заплахата Северна Корея и разивитието на ядрената й програма е „достигнала ново ниво”.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Северна Корея представлява "голям проблем", който "в един момент ще бъде решен". Американският президент и японският премиер Шиндзо Абе се договориха да разширят санкциите срещу Северна Корея заради това, че тя непрекъснато разработва ядрени оръжия и балистични ракети. Те се договориха и да направят по-силен съюза между САЩ и Япония, както и да бъде повишен капацитетът на двете страни за възпиране и защита срещу заплахите от Северна Корея.

Срещата на върха на Г-7 започна днес в италианския курорт Таормина на остров Сицилия и ще приключи в събота, 27 май. 

Подкрепи Economic.bg