Срокът за концесията на Летище София отново е удължен

Поредното отлагане е по искане на две компании

Срокът за концесията на Летище София отново е удължен
3725 ~ 1 мин. четене
Срокът за подаване на оферти за концесията на Летище София е удължен до средата на декември. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред БНР. Преди това крайната дата за предложения бе определена за края на ноември, а преди това – края на октомври. По думите на министър Московски поредното удължаване е по искане на две компании, които имат интерес към сделката.

„Ние така или иначе никога не сме очаквали да приключим процедурата до края на 2016 г., тъй като физически това е невъзможно. Все пак, дори удължавайки до средата на декември, самата комисия трябва да работи поне месец, след което да се спазят всички процедури, в случай че има обжалвания. Те - така, както са предвидени за 2016 г. - с този потенциален приход за бюджета, ще бъде прехвърлен за 2017 г.“, обясни Московски.

Правителството разчита на приходите от концесията, за да погаси дълговете на БДЖ, а част от парите ще бъдат използвани и за инвестиции.

По-рано Московски беше заявил, че ще се радва, ако някоя от големите американски компании прояви интерес към процедурата на концесиониране. Той припомни, че в критериите за концесиониране са заложени и мерките за сигурност и безопасност, които са с особена тежест. В инвестиционната програма на бъдещия оператор е заложено като основна инвестиционна мярка реновиране на Терминал 1.

Подкрепи Economic.bg