13 странни нови професии

Много хора дори не подозират за тяхното съществуване

13 странни нови професии
4790 ~ 3 мин. четене

Хората могат да изкарват прехраната си както с професии, познати от столетия, така и със съвсем нови, появили се с развитието на индустрията, технологиите и навиците ни.

Сред новите професии от последните години например са наети хора, които разхождат домашни любимци срещу заплащане или домашен организатор, който помага за подреждането и къщната работа.

Но вече набират популярност и много странни професии, за чието съществуване едва ли подозирате.

Вижте 13 от тях, представени от Бизнесинсайдър:

1. Човек, който извлича отрова от змии


Отровата от змии се извлича, за да се създават антиотрови в болници и лаборатории. Грам от нея може да струва до 1000 долара.

2. Професионални шаферки


Те помагат на булката в нейния най-специален ден по организацията на сватбата. В САЩ вече са регистрирани немалко компании, които предоставят тази услуга. Цената е от 300 до 2000 долара за сватба, според услугите.

3. Човек, който мести айсберги


Тази дейност се превръща в професия още след потъването на Титаник през 1912 г. Международният леден патрул (The International Ice Patrol -IIP) е основан година по-късно и е под шапката на бреговата охрана на САЩ. Патрулите проследяват локациите на айсбергите и осигуряват сигурни пътища около тях. Ако е необходимо, ледените късове се отклоняват от трасетата на плавателните съдове.

4. Професионален оплаквач


В доста държави съществуват компании, които предоставят подобна услуга. Във Великобритания например може да поръчате професионален оплаквач на погребение, като за два часа цената е 70 долара.

5. Сърф инструктор за кучета


Да, някои хора желаят да практикуват хобито си със своите домашни любимци и за целта могат да наемат професионален учител.

6. Специалисти по лицата (face feelers)


Това са специалисти, които използват ръцете си, за да „почувстват” вашето лице. Те преценяват ефективността на различни козметични продукти върху вашата кожа. Работят почасово, срещу хонорар, който може да достигне и 25 долара на час.

7. Специалист по гушкане


Ако ви е тъжно, или просто имате нужда някой да ви прегърне, може да ползвате техните услуги. Хонорарът е до 80 долара на час.

8. Художник на портрети от пепел


Много хора избират да направят за себе си и близките си бижу, в което се съдържа частот прахта на починал роднина, който е бил кремиран. Вече съществуват специалисти, които правят подобни украшения.

9. Специалист по миризмите на дъха


Обикновено подобни специалисти работят за компании от хранителната промишленост – например производители на дъвки, ментови продукти, пасти за зъби. Те оценяват ефективността на продуктите.

10. Дегустатори на кучешки храни


Компаниите, които произвеждат лакомства за домашните любимци, наемат такива хора,  за да проверяват качеството на храните и хранителната им стойност.

11. Специалисти по половете на пилетата


Те определят пола на пилетата, разчитайки предимно на интуиция. Наемани са от люпилни и работата им е доста доходна – може да изкарват до 60 000 долара на година. Професията е разпространена в Япония и Великобритания.

12. Човек, който се реди на опашки


Те ще чакат вместо вас, за да купят стока, която искате на всяка цена, но нямате време да чакате. Използват се в САЩ в дните на големите разпродажби (Черен петък) или при търговския старта на нови хитови технологични продукти. Заплащането варира, но някои професионалисти в тази област признават, че могат да изкарват до 1000 долара на седмица.

13. Автор на късметчета


В САЩ са популярни сладките с късметчета, подобно на тези, които у нас се сервират с кафето. Професията на автор на текстовете съществува от доста време, като компаниите за сладки наемат почасово хора на свободна практика, които да измислят вдъхновяващи пожелания и мъдри мисли. Според изследвания на американски компании, авторите на късметчетата могат да изкарват до 40 000 долара годишно.

Подкрепи Economic.bg