Световната банка очаква 30% по-висока цена на петрола през 2017 г.

В следващите две години се очаква още ръст в стойността на черното злато

Световната банка очаква 30% по-висока цена на петрола през 2017 г.
712 ~ 2 мин. четене

Средната цена на петрола през 2017 г. ще остане ниво от 55 долара за барел, става ясно от доклад на Световната банка. Това е с 29% повече, отколкото бе през изминалата година. През 2018 и 2019 г. стойността на черното злато се очаква да се движи в диапазона между 60 и 61.5 долара за барел, съответно.

Според Световната банка увеличението на цените на петрола през 2017 г. отразява укрепването на търсенето и намаляването на запасите, следствие от удължаването на споразумението за ограничаване на добива между ОПЕК и държави извън картела.

През 2018 г. се очаква цената да нарасне до 60 долара за барел, тъй като се наблюдава възстановяване на равновесието на пазара. По-значително увеличение на цените ще има при шистовия петрол.

Въпреки това Световната банка предупреждава, че тези прогнози за цената на петрола са обект на значителни рискове. Цените могат да бъдат и по-високи от прогнозираните, ако търсенето е по-голямо от очакваното и ако производителите спазват споразумението, тъй като това ще ускори възстановяването на равновесието. Решението на ОПЕК за удължаване на договора за намаляване на производството и увеличаването на производствените разходи също могат да допринесат за повишаване на цените.

Цените могат да бъдат по-ниски от предвидените в случай на липса на пълно съответствие с условията на споразумението за намаляване на производството. В случай на растеж на доставките от Либия и Нигерия, това също може да забави процеса на възстановяване на равновесието на пазара, както и да забави ръста на търсенето. Друг фактор, който може да бъде по-бързо от предвиденото е ръстът в производството на шистов петрол в САЩ - в резултат на бъдещо повишаване на ефективността и рентабилността в лицето на възможни данъчни облекчения.

Подкрепи Economic.bg