СЗО: Правителствата не трябва да разхлабват мерките срещу COVID

Вирусът ще бъде сред нас още дълго време, според генералният директор на организацията

СЗО: Правителствата не трябва да разхлабват мерките срещу COVID

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Опасността от COVID-19 все още не е отминала. Правителствата не трябва да разхлабват ограничителните мерки, които са в сила, а гражданите трябва да са наясно, че здравните системи все още са под силен натиск. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебреесус на пресконференция в Женева, цитиран от Reuters.

Ваксина срещу коронавирус

„Добрите новини за ваксините ни показаха, че има светлина в тунела, но не бива да забравяме, че пандемията все още е сред нас. СЗО е загрижена, че масово хората мислят, че COVID е приключил – точно обратното“, поясни Гебреесус. Той е категоричен, че вирусът ще бъде сред нас още дълго време и решенията, които вземат правителствата и гражданите, ще са определящи за това, кога ще ни напусне.

„Знаем, че беше трудна година и хората са уморени, но в болниците няма места и не е моментът за предаване. Истината е, че в момента на много места се наблюдава сериозно покачване на случаите, което оказва огромен натиск върху болниците, интензивните отделения и здравните работници“, заявява на конференцията генералният директор.

Най-добрият експерт по спешните случаи на СЗО Майк Райън заяви, че ваксините няма да прекратят пандемията, а само ще я овладеят.  

Ваксините не са равни на нула COVID“, казва той.

Райън сподели, че немалка част от държавите по света ще трябва да задържат колкото се може повече ограничителни мерки, за да се избегне трета вълна, която ще бъде катастрофална.

В петък СЗО подкрепи програмата на COVAX, чиято цел е да осигури равномерно разпределение на ваксините по света. Към днешна дата 189 държави са се присъединили към нея.

Главният учен на СЗО Сумия Суминанатхан заяви, че се надява половин милиард дози да бъдат достъпни за разпространение по схемата COVAX още през първото тримесечие на 2021 г. Като първоначалният план за ваксиниране ще включва 20% от населението, сред които най-рисковите групи и здравните работници.

„Целта е да се получат поне 2 млрд. дози до края на 2021 г., което ще бъде достатъчно за ваксиниране на 20% от популациите на страните, които са част от COVAX“, пояснява Суминанатхан. Според него това би било достатъчно, „за да се сложи край на острата фаза на пандемията“, като се намали смъртността и въздействието й върху здравните системи.

Коментари: 0