Фризерите за ваксината срещу COVID са вече в България (снимки)

България отново реагира бързо и е в готовност за доставката на ваксина, заяви премиерът Бойко Борисов

Фризерите за ваксината срещу COVID са вече в България (снимки) 5 Снимки

Снимка: МС

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Специализираните хладилници, които ще съхраняват ваксината срещу COVID-19, пристигнаха в България, а премиерът Бойко Борисов лично ги провери и инспектира. По време на посещението си в Центъра по заразни и паразитни болести министър-председателят заяви, че България отново е реагирала бързо и е в готовност за доставката на ваксини. Той припомни, че тя няма да бъде задължителна и ще е напълно безплатна.

Ваксина срещу коронавирус

„Пристигнаха двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия. По първоначални данни първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов.

Той добави, че още днес ще се монтира един в РЗИ-Бургас, а другата седмица ще се създаде организация и за останалите РЗИ-та в страната.

„С проф. Гигов, който оглавява Координационният съвет по ваксинацията, още в понеделник ще съберем директорите на шестте РЗИ-та, които са отговорни за районите в страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината и организацията на таргетните групи“, посочи здравният министър.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски също присъства на проверката и заяви, че „за да бъдат хладилниците максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София“.

Коментари: 0