Тайни лаборатории мерят вредните газове от колите в София

Всеки шофьор, минал през тях, ще получи писмо от КАТ с информация за емисиите на автомобила си

Тайни лаборатории мерят вредните газове от колите в София

Снимка: Economic.bg

Мобилни екипи ще измерват вредни емисии от автомобилите в София, като те ще разположат уредите си на четири тайни места по столичните булеварди. Идеята е в реално време да се проследи отделянето на мръсни газове от превозните средства. 

Камера ще заснема номера на преминаващия автомобил, лазерни сензори ще засичат скоростта, а друг апарат – отделените емисии. Акцията е част от борбата за по-чист въздух и е стартирала преди няколко дни, като се очаква да продължи до 15 септември, предава bTV. 

Целта на кампанията е както да проследи отделянето на вредни емисии от конкретните автомобили, така и да уведоми собствениците им за това какви вреди на околната среда нанася колата им. 

В края на изследването всеки шофьор, преминал през такава мобилна лаборатория, ще получи информация в писмен вид от КАТ. По време на измерванията колите няма да бъдат спирани, нито пък се предвиждат глоби засега. 

Инициативата за дистанционното измерване е на екипа на "Зелена София" към Столичната община, който подготвя кандидатурата на града в европейския конкурс "Зелена столица на Европа". 

Акцията се осъществява по покана на Столичната община и съвместно с отдел "Пътна полиция" на СДВР в столицата от екип на испанската RSLab. Тя ще следи количествата фини прахови частици (ФПЧ), въглеводороди (HC), въглероден окис (CO) и азотен оксид (NOx).

Данните от изследването за това колко от автомобилите замърсяват столичния въздух ще бъдат оповестени през октомври. Резултатите ще бъдат обявени на специална пресконференция в присъствието на кмета на София и колегите й от още 5 европейски столици.
Коментари: 0