Китайските инвестиции в Европа са намалели драстично от началото на годината

Освен че е ограничил ходовете си значително, Пекин вече се фокусира повече върху Великобритания, отколкото върху Германия

Китайските инвестиции в Европа са намалели драстично от началото на годината

Снимка: Pixabay

636 ~ 2 мин. четене
Отслабващата вътрешната икономика на Китай и продължаващата търговска война на азиатската страна със САЩ започва да влияе негативно на китайските инвестиции в Европа, пише Yahoo Finance. Ново проучване на международната анализаторска компания Ernst & Young показва, че китайските сливания и поглъщания от последните години през първата половина на тази година са се забавили драстично.

Анализът на EY е установил, че през първите шест месеца на годината Пекин е инвестирал 2.4 млрд. долара в поглъщането на европейски компании или в инвестирането в тях, като това е понижение с 84% спрямо същия период на 2018 г. В Европа като цяло броят на сделките се е понижил с 28%, а мнозинството от тях са били малки.

В Германия, която обикновено е най-предпочитаната европейска страна за инвестиции от страна на китайските компании, през първата половина на 2019 г. не е имало нито една китайска сделка за сливане или поглъщане на фирми. Според EY азиатската държава е инвестирала малко над 500 млрд. долара в най-голямата европейска икономика. Това е осезателно понижение в сравнение с 10-те млрд. долара, инвестирани през цялата 2018 г.

Обединеното кралство е изпреварило Германия като топ дестинация за китайските инвестиции с цел сливане или поглъщане на фирми. „Основната причина за по-малката склонност към действие на китайските инвеститори е ситуацията на китайски вътрешен пазар. Икономическата ситуация в Китай е трудна, несигурността е висока, като това се дължи не на последно място на американско-китайския конфликт”, коментира Ю Сун, ръководителят на отдела за анализ на китайските бизнес услуги в EY.

Тя добавя, някои китайски дружества, които в миналото са били активни в областта на придобиванията или сливанията на компании на европейския пазар, сега са в процес или на консолидация на купените от тях фирми, или ги препродават. „Засега нови придобивания не са на дневен ред за тези китайски компании”, казва Сун.

През последните години китайските компании предизвикаха вълнения в Германия, тъй като побързаха да сложат ръка върху технологичните и инженерни дружества в страната. Сред придобитите от азиатската страна фирми беше компанията за разработка на роботи Kuka, която бе придобита от Midea през 2016 г. за 5 млрд. долара.


Подкрепи Economic.bg