10-те най-красиви снимки от Хъбъл

Космическият телескоп Хъбъл е наименован в чест на Едуин Хъбъл

10-те най-красиви снимки от Хъбъл

Снимка: NASA, ESA and Andy Fabian

Автор: Михаела Иванчева

Космическият телескоп Хъбъл е създаден като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Телескопът е автоматична обсерватория на орбита около Земята и е една от четирите "Велики Обсерватории" на НАСА. За 15 години работа в орбита, Хъбъл е направил 700 хил. изображения на 22 хил. небесни обекта — звезди, мъглявини, галактики, планети.

Потопете се в космоса за секунди, може и минути и се насладете на 10 от най-впечатляващите снимки, направени от обсерваторията

10. Мъглявината Рак

Това ново изображение от Хъбъл е сред най-големите, правени някога от обсерваторията - дава най-подробна представа за цялата мъглявина Рак. Ракът е сред най-интересните и добре проучени обекти в областта на астрономията.

9. Новоформирани Звезди

Това изображение показва ярки сини новообразуващи се звезди, които раздухват кухина в центъра на очарователния звезден регион, известен като N90.

8. Магическата галактика Сомбреро

Това е една от най-величествените галактики, галактиката Сомбреро (M104). Отличителен белег на галактиката е блестящото бяло ядро, около което са разположени ленти от прах, съставящи спиралната структура на галактиката. Както се вижда от Земята, галактиката е наклонена на ръба.

7. Множество от галактики

Галактики, галактики навсякъде - доколкото може да види Хъбъл. Това изображение, наречено Hubble Ultra Deep Field, показва около 10 000 галактики и разкрива най-отдалечената видима светлина в космоса. 

6. Магнетичното Чудовище NGC 1275

Хъбъл прави този зашеметяващ образ на NGC 1275 през юли и август 2006 г. Той разкрива в изключителна детайлност и резолюция крехките нишковидни структури, които се показват като червеникава дантела около централната част на ярката галактиката NGC 1275. Тези червени 'лампи' са заобиколени от газ, който е около 55 милиона градуса по Целзий. 

5. Мъглявината Конска Глава

Това изображение, заснето на 23-та годишнина на телескопа в орбита, показва част от небето в съзвездието Орион. Възкръсваща като гигантско морско конче от бурните вълни от прах и газ, това е Мъглявината Конска глава, иначе известна като Barnard 33.

4. Галактиките Антени

Галактиките Антени - известни още като NGC 4038 и NGC 4039 - са заключени в смъртоносна прегръдка.

Това е най-добрият образ на галактики Антени. Хъбъл е правил снимки на тези зашеметяващи галактики два пъти преди, през 1997 г. и отново през 2006 г. Всяка от снимките е била по-добра от предишната.

3. Раждането на звезден куп 

Звездният регион NGC 3603 съдържа един от най-впечатляващите масивни млади звездни купове в Млечния път. Облян в газ и прах, клъстерът се формира при огромен прилив на звезди, който се смята, че настъпил преди около един милион години. 

2. Роза от галактики

Това изображение на двойка взаимодействащи галактики, наречени Arp 273, е направено, за да отпразнува 21-та годишнина от стартирането на телескопа Хъбъл.

Изкривената форма на по-голямата от двете галактики показва следите от приливните взаимодействия с по-малката. Смята се, че по-малката галактика всъщност е преминала през по-голямата.

1. Стълбовете на Сътворението

Това са емблематичните Стълбове на Сътворението в мъглявината Орел на 6 500 светлинни години от Земята. Това изображение показва стълбовете така както се виждат на видимата светлина, разкриваща многоцветния блясък на газови облаци, тънките струйки тъмен космичен прах, както и известните  ръждиви слонови хоботи в стълбовете на мъглявината. 

Коментари: 0