Теглим повече бързи кредити

Хората теглят повече бързи кредити, защото вярват на небанковите институции, смята управителят на Провидент

Теглим повече бързи кредити

Снимка: Стоян Йотов

Секторът на небанковото финансиране расте, като през първото тримесечие отчетеният ръст е 40%. Това съобщи управителят на Провидент Файненшъл България Петер Атила Хорват по време на форума „Шумът на парите”. Сп. „Икономика” и Economic.bg са медийни партньори на събитието.

Причината са две. Първата е, че цялата икономика расте и това помага не само на банковото, но и на небанковото кредитиране и хората все повече се нуждаят от пари, посочи експертът. Вторият важен фактор е доверието в небанковите институции, което нараства през последните години. „Хората познават компаниите, знаят, че сме тук, разбират условията на кредитите и това е причината за 40% ръст”, смята още Хорват. Той обясни още, че въпреки че компанте за бързи кредити няма да минават стрес тестове, те преминават достатъчно проверки, предаде репортер на Economic.bg.

Проучване на Провидент, проведено сред 9000 клиенти, включително и в България, показва, че над 62% от хората вярват на фирмите за бързи кредити. Процентът за България е по-висок от средното ниво за Европа, като 77% от българските клиенти са склонни да препоръчат бърз кредит на приятели, което също е над средното ниво за Европа.

„Вярвам, че хората разбират условията на кредитиране, защото те са много прости, а ние им ги разясняваме - какъв е размерът на кредита и колко трябва да платят”, обясни още Хорват.

Анкетата показва, че 80% от хората разбират условията по кредитите. Друго проучване обаче показва, че само една четвърт от хората разбират основните финансови термини като годишен процент на разходите. Средностатистическият човек не е достатъчно финансово грамотен. Опитът показва, че по-добре финансово грамотните хора стават и по-добри клиенти в бъдеще, допълни още експертът.

Коментари: 0