Tesla с нов връх: Изпревари Boeing по пазарна капитализация

Това я прави официално най-високо оценената индустриална компания в САЩ

Tesla с нов връх: Изпревари Boeing по пазарна капитализация

Снимка: БТА

812 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Пазарната капитализация на Tesla надвиши тази на Boeing в сряда, което я направи официално най-високо оценената индустриална компания в САЩ.

Пазарната стойност на Tesla беше приблизително 114 млрд. долара по време на търговията в сряда – с около 4 млрд. долара по-висока от тази на Boeing, която в рамките на същия ден достигна 110 млрд. долара.

Преди година пазарната стойност на Boeing беше с приблизително 200 млрд. долара повече от тази на Tesla. Оттогава обаче цената на акциите на Boeing се срина заради продължаващите проблеми, сред които две фатални катастрофи и глобалното заземяване на популярния самолет 737 Max. В допълнение към това коронавирусът също нанася удар на американския производител на самолети. В сряда компанията заяви, че новите поръчки са по-малко от анулираните такива за февруари. Компанията също така обяви, че преустановява наемането на служители и ограничава извънредния труд, за да намали разходите си.

От октомври 2019 г. до най-високия си връх на 19 февруари акциите на Tesla пък се изстреляха нагоре с около 260%, подтикнати от солидни данни за доставка на автомобили, оптимизъм спрямо новата фабрика в Шанхай и силни приходи. Акциите на компанията също се свиха през последните седмици заедно със световните пазари на фона на разпространението на коронавирус и войната с цените на петрола. Все пак на годишна база тя е нараснала с почти 55% по данни на Business Insider.

Tesla е най-високо оцененият автомобилен производител в САЩ и вторият в света след Toyota, която има пазарна капитализация от около 205 млрд. долара към сряда.

Коментари: 0