Thomas Cook планира да продаде авиобизнеса си

Компанията отчита спад на записванията за почивки

Thomas Cook планира да продаде авиобизнеса си

Снимка: Thomas Cook

Туристическата група Thomas Cook обяви днес, че е готова да продаде авиокомпанията си, за да набере финансови средства, за да се справи със затрудненията от 2018 г. и очакваната трудна 2019 година.

Най-старата туристическа компания в света изпитваше затруднения през 2018 г., когато топлото време в Северна Европа се отрази негативно на записванията на туристи, съобщава Ройтерс.

Британската група заяви, че ще разгледа всички възможности за най-успешната част от бизнеса си, за да може да инвестира в собствените си хотели, да подобри предлагането на дигитални продажби и да намали допълнително разходите.

"Вс още сме на ранен етап в процеса на разглеждане на всички възможности за повишаване на стойността на акционерите и засилване на нашия стратегически фокус", заяви главният изпълнителен директор Петер Фанкхаузер.

Авиобизнесът на групата се състои от германското поделение Condor, както и поделения във Великобритания, Скандинавия и Испания. Общо групата оперира 103 самолета и отбелязва 37% ръст на оперативната печалба през миналата година до 129 милиона лири.

Компанията обяви, че резервациите за това лято отразяват несигурността на потребителите, особено във Великобритания.

Миналогодишната зимна кампания също беше засегната от продължителното горещо лято, с по-малко клиенти, желаещи да резервират почивки, което означава, че средните продажни цени са паднали с 10%. За това лято резервациите на туроператорите са паднали с 12%, въпреки че цените са малко по-високи.

Основната загуба от операции на компанията през трите месеца до края на декември се е увеличила до 60 милиона лири.

Нетният дълг възлиза на 1,6 млрд. паунда. 

Авиобизнесът обаче се справя много по-добре от туроператоския през миналата година и увеличава печалбата си с 35 милиона паунда. Печалбата на туроператора е паднала с 88 млн. паунда.
Коментари: 0