Тим Кук: Днес е по-важно да знаеш да програмираш, отколкото да говориш английски

Изпълнителният директор на Apple смята, че всяко държавно училище трябва да предлага обучение по писане на код

Тим Кук: Днес е по-важно да знаеш да програмираш, отколкото да говориш английски
Английският може и да е най-разпространеният международен език по света, но днес много по-важно е да се научим как да кодираме. Това мнение споделя изпълнителният директор на Apple Тим Кук, цитиран от Fortune. 

„Ако бях френски ученик и бях на 10 години, мисля, че щеше да е много по-важно за мен да се науча да кодирам, отколкото да науча английски език“, коментира той по време на визитата си във Франция, където ще се срещне с президента Еманюел Макрон. 

Кук изтъкна, че програмирането е език, с който човек може да се изрази пред 7 млрд. души по света. Според него изучаването на това как да се пише код трябва да влезе в обучението във всяко държавно училище по света, а не да се разглежда като специализирано умение. 

„Това не е само за компютърните учени. Това е за всички нас“, заяви още Кук и допълни, че умението да кодираш е и финансово обосновано. Според доклад от платформата за търсене на работа Glassdoor, повече от една-трета от високоплатените работни места изискват поне някакви компютърни умения за програмиране.

Във връзка с популяризирането на тези знания Apple разработи и програмния език Swift, който е насочен към учениците. Идеята му е да насърчи всички младежи от всички възрасти да се научат да кодират. зЗа да достигне до максимално много на брой хора, компанията предостави материалите за безплатно ползване и ги преведа на различни езици. 
Коментари: 0