Тони Блеър: Изтича времето за прекратяване на безумието Brexit

Според бившия британски премиер след излизането от ЕС страната му ще е по-бедна и по-слаба

Тони Блеър: Изтича времето за прекратяване на безумието Brexit
1212 ~ 2 мин. четене

Бившият британски министър-председател Тони Блеър направи изказване към гласувалите за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Той ги предупреди, че времето за прекратяване на Brexit, който той определи като „безумие”, изтича, пише агенция Reuters. Според Блеър Brexit ще унищожи влиянието на Великобритания и ще накара бъдещите поколения да съжаляват за това решение.

Повече от година и половина след референдума през 2016 г. Великобритания да напусне ЕС страната остава дълбоко разделена относно планираното излизане, насрочено за 29 март 2019 г. Както опонентите така и поддръжниците на решението за Brexit са съгласни, че отцепването от Блока е най-значителният британски геополитически ход от Втората световна война насам.

Блеър, който беше премиер на Великобритания, издигнат от Лейбъристката партия, от 1997 до 2007 г., смята, че страната му ще бъде по-бедна и по-слаба след Brexit и предупреди, че сегашният министър-председател Тереза Мей не е решила нито един от въпросите относно статута на Северна Ирландия след Brexit.

„Ние правим грешка, която съвременният свят не може да разбере, и бъдещите поколения няма да простят”, смята Блеър. „2018 г. ще бъде последният шанс да се произнесем по въпроса дали да предложените нови отношения с Европа са по-добри от съществуващите”, добавя той.

Излизане от ЕС някога беше пресилена идея за Великобритания: преди около 15 години британските лидери като Блеър спореха кога страната да се присъедини към еврозоната. Трусовете в еврозоната, опасенията във Великобритания за имиграцията и поредицата грешни твърдения на бившия премиер Дейвид Камерън обаче накараха Обединеното кралство през юни 2016 г. да гласува с 52 срещу 48 процента за напускане на Европейския съюз. От тогава Блеър многократно призовава за отменяне на решението за Brexit, повтаряйки други критици на този ход като френския президент Еманюел Макрон и американският финансист Джордж Сорос.

Подкрепи Economic.bg