Близо 4 тона храни са унищожени след проверки на БАБХ по празниците

Съставени са 44 акта за установяване на административно нарушение

Близо 4 тона храни са унищожени след проверки на БАБХ по празниците

Снимка: Архив/Economic.bg

656 ~ 1 мин. четене
Близо 4 тона храни са унищожени след проверки на инспектори от Българска агенция по безопасност на храните по време на коледните и новогодишните празници. Храните са били от животински произход, а основната причина за унищожаването им е изтекъл срок на годност или липса на документи за произход, съобщиха от агенцията. 

Инспекторите са направили над 2800 проверки. Един обект е спрян от експлоатация. В резултат на констатирани нарушения са издадени 48 Предписания и са съставени 44 Акта за установяване на административно нарушение. 

Най-честите нарушения, които инспекторите на БАБХ констатираха са нерегламентирана продажба на храни (предимно от животински произход) и липса на документи, доказващи произход и качество, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на условията и сроковете на съхранение, несъответствия по сградов фонд и оборудване в обектите, както и некоректни или нередовно водени записи документиращи действията на бизнесоператорите за гарантиране на безопасността на храните. 

Едновременно с тези проверки БАБХ съвместно с МВР, НАП и други институции извърши 402 проверки. Междинните резултати показват, че до този момент са връчени 11 предписания и 22 Акта за установяване на административни нарушения. Спрени от реализация и насочени за унищожаване са над 16 тона храни от животински произход. 
Подкрепи Economic.bg